SL EN DE FR

Pretvarjanje vizij v oblike

»Če odrasteš v čevljarski delavnici, postane ustvarjanje obutve iz kupa zbranega materiala zate nekaj naravnega, samo po sebi umevnega in s časoma neločljivega od tvojega bitja,« to so besede, s katerimi Samir pojasnjuje svojo ustvarjalnost in ljubezen do oblikovanja čevljev.

V družini je že tretja generacija čevljarev. Vsi so se učili v družinski delavnici, obenem pa tudi v poklicnih šolah, ki jo je zaključil tudi Samir, v Kranju. Takrat je veljala za eno najboljših tovrstnih šol v okrožju. Ko se je vrnil domov s šolanja in začel delati z očetom, je spoznal, da se njuno delo večinoma vrti okoli popravil in občasnih naročil za izdelavo obutve. Želel si je nekaj več. Vsakič, ko je imel kaj prostega časa, je eksperimentiral z različnimi oblikami obutve in materiali. Ni skiciral. Ni imel časa za to. Takoj se je lotil oblikovanja po idejah, ki so se mu rojevale v glavi. Naročila so se začela množiti in zadovoljni kupci so se vračali.

Do povečanega interesa za izdelavo čevljev po naročilu prihaja posebej v zadnjih letih, predvsem zaradi krize v obutveni industriji. Podjetja iz te panoge se zapirajo tako pri nas kot v številnih drugih evropskih državah, izdelava obutve se seli v azijske države. Pri izdelavi čevljev se večinoma uporablja sintetične materiale in plastiko. Zato se vse več ljudi odloča za izdelavo obutve po naročilu, iz naravnih materialov. Za tistega, ki ima talent in željo ukvarjati se z oblikovanjem čevljev, je to priložnost in izziv. Samirjevo ustvarjalnost je opazil študent Visoke šole za dizajn v Ljubljani in ga povabil k sodelovanju. Prejšnje leto je zanj naredil serijo čevljev, to leto so na zaključni reviji številni študenti za svoje obleke izbrali obutev, ki jo je oblikoval in izdelal sam, in tisto, ki jo je predelal ter preoblikoval. Oblačila in čevlji so navdušili slovenske modne kritike in posnetki revije so bili več dni predvajani na številnih televizijskih programih.

Čevlje, ki jih je izdelal Samir, nosi Joan Beaz, ameriška – pevka countryja, Franci Kek, Smiljan Mori in številne druge znane osebnosti. Samirjevi čevlje so kombinacija elegantnih oblik in naravnih materialov čudovitih barv, ki iz obutve naredijo umetnino. Noga, obuta v takšen čevelj, postane prava paša za oči in je simbol udobja.

Se želite prepričati v to – poskusite jih.
© 2013 TASH - Hand Made Shoes, Tel.: +386 40 59 93 44, info@tash.si |  Avtor: Tauria.si